Techniek, AI en medische innovaties in de gezondheidszorg

Blog datum: 26 september 2023

AI en medische innovaties: De toekomst van gezondheidszorg

Eindhoven, de stad van technologische doorbraken, is niet alleen een broedplaats voor high-techindustrieën. Het is ook de spil van opwindende ontwikkelingen op het gebied van gezondheidszorg dankzij de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) in medische technologieën. Graag nemen we je mee op reis met voorbeelden hoe momenteel de medische landschappen van de toekomst vormgegeven worden.

AI in gezondheidszorg: revolutionaire vooruitgang

De toepassing van AI in de gezondheidszorg is revolutionair. Het stelt artsen in staat om snellere en nauwkeurigere diagnoses te stellen, wat levens kan redden. Dankzij geavanceerde algoritmen kunnen medische beelden, zoals MRI-scans, in een oogwenk worden geanalyseerd en afwijkingen worden gedetecteerd met ongekende precisie.

Medische technologie: een nieuwe horizon

Eindhoven is de thuisbasis van vooraanstaande bedrijven en onderzoeksinstituten die vooroplopen in medische technologie. Denk aan draagbare apparaten die continue monitoring mogelijk maken, telemedicine-oplossingen voor virtuele zorgverlening, en innovatieve implantaten die de kwaliteit van leven verbeteren. Graag lichten we drie praktijk voorbeelden uit om dit te tonen.

1. Philips Healthcare – Azurion

Philips en zijn sector healthcare is hier uiteraard een groot voorbeeld van. Zij werken dagelijks aan de nieuwste apparatuur voor in ziekenhuizen waardoor artsen, vandaag de dag, veel gerichter kunnen werken en nieuwe technieken kunnen uitvoeren. Benieuwd? We lichten Azurion uit, een robot arm die over de behandeltafel gaat en artsen zeer specifieke informatie geeft. Bekijk het filmpje hieronder om meer te leren. Wat je zeker even moet doen is deze virtuele operatiekamer binnenstappen. Bezoek vooral de website van Philips om over andere ontwikkelingen te leren.

2. Nieuw Evenwicht – het kunstmatige evenwichtsorgaan

Een andere mooi praktijk voorbeeld dat we afgelopen week tegenkwamen was het kunstmatige evenwichtsorgaan. In de docu ‘Nieuw Evenwicht‘ zien we, 1 jaar later, hoe de ontwikkeling verloopt van dit kunstmatig evenwichtsorgaan. Het doel van dit onderzoek is om de techniek uit te ontwikkelen en de behandeling sneller beschikbaar te maken voor patiënten. Lees hier meer info.

3. Vertelknuffel SamBuddy

Raoul Postel introduceerde in ons afgelopen 2e AI kennis event enthousiast zijn project: vertelknuffel SamBuddy. Raoul is dit project gestart zodat kinderen gehoord kunnen worden, zelfs als praten met een ouder/hulpverlener even niet lukt. Mede door deze zachte knuffel kan communicatie onafhankelijk van tijd en plaats verbeterd worden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat driekwart van de kinderen niet lekker in hun vel zitten, moeilijk tot leren komen of niet de juiste begeleiding krijgen die zij nodig hebben. Vaak omdat men niet weet wat er werkelijk speelt. Meer dan de helft van deze kinderen voelt zich eenzaam. Check SamBuddy out!

De menselijke touch in de zorg

Terwijl technologie de gezondheidszorg transformeert, blijft de menselijke touch essentieel. AI en medische innovaties in Eindhoven worden ontwikkeld met het doel de zorg te verbeteren, niet te vervangen. Ze stellen zorgverleners in staat om zich te concentreren op wat ze het beste doen: empathische zorg verlenen aan patiënten. Gastspreker Raoul Postel deelde in ons 2e AI kennis event hier ook duidelijk zijn visie op. AI is er in de gezondheidszorg om te ondersteunen, niet om te vervangen! Professionals zoals bijvoorbeeld een psycholoog of orthopedagoog zijn altijd van groot belang in de menselijke touch.

Ontdek hoe AI in gezondheidszorg en medische technologie de zorg transformeert. Heb je zelf mooie voorbeelden? Of wil je graag een podium pakken? Deel ze gerust, zo inspireren we elkaar!


Wil je meer tips en informatieve artikelen over vergaderen, flexwerken of ondernemen? Deze vind je op de blogs van onze locatie in Tilburg.