Ook digitaal zorgeloos ondernemen?

Deze gastblog van EEF Verzekert helpt je verder!

De digitale wereld waarin we leven biedt kansen, maar ook zeker risico’s. In een toenemende mate zijn ondernemers slachtoffer van cyber criminaliteit als phishing mails, diefstal van data en systeemafpersing. Toch kan je het deze criminelen moeilijker maken door het nemen van een aantal eenvoudige maatregelen.

Wat kun jij doen om jouw onderneming cyberveiliger te maken. Dit ga ik in 4 stappen met je delen:

 • Inzicht
 • Herkennen
 • Voorkomen
 • en Verzekeren

Stap 1: Inzicht

De risicoscan! Beantwoord kort 11 vragen. Dit is de tool van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hiermee krijg jij inzicht in de risicoklasse van jouw onderneming en welke maatregelen jij kunt nemen om je digitale veiligheid te verbeteren. https://www.digitaltrustcenter.nl/risicoklasse Deze link is veilig 😊.

Stap 2 Herkennen

Herken jij deze uitspraken bij jezelf over het cyberrisico?

Alles staat in de cloud

Cloud-providers als Google en icloud, maar ook oplossingen als Exact en Salesforce, zullen er alles aan doen je data te beschermen. Het risico is dat je nog steeds contact maakt via je eigen, lokale apparaten. In de cloud werken neemt zeker niet alle risico’s weg. Hierbij zit het risico in bijvoorbeeld zwakke wachtwoorden, phishing mails, malware en het delen van gegevens die niet gedeeld mogen worden.

Bij mij valt niets te halen

Het gaat de hacker niet om de waarde van data of gegevens, maar om de waarde die ze voor jou en jouw bedrijf hebben. Want, de cruciale vraag is, ben jij bereid te betalen om gestolen of gegijzelde bestanden terug te krijgen? Bij de corporate bedrijven richten ze zich bewust op individuele bedrijven.

Bij het midden-/kleinbedrijf is het de wet van de grote getallen. Als vanzelfsprekend gooien ze veel hengels uit en kijken waar ze beet hebben. Aanvallen gericht op het MKB is voor de cybercrimineel gebaseerd op het verdienmodel: massa is kassa.

Mijn IT-er regelt dit

Heb jij net als vele andere ondernemers IT uitbesteed? Bijvoorbeeld aan hard- en softwareleveranciers, een netwerkbeheerder, websitebouwer en hostingpartij. Deze partijen nemen vaak ook securitymaatregelen mee voor de beveiliging van jouw systemen. Dit zijn de technische maatregelen. Weet jij dat 90% van alle hacks en datalekken wordt veroorzaakt  door menselijk handelen of falen? 

De winst is met name te behalen in het opstellen van organisatorische maatregelen.

Als 3e Stap: Voorkomen

Welke eenvoudige maatregelen kun jij nemen om het de cybercrimineel moeilijker te maken?

 • Installeer Antivirus & firewall op computers en alle mobiele apparaten. Vergeet hierbij je mobiele telefoon niet!
 • Gebruik sterke wachtwoorden en een wachtwoordmanager. Wachtwoordbeleid kan hierbij helpen voor medewerkers
 • Pas 2-staps-verficatie toe
 • Update tijdig je apparaten & software
 • Creëer awareness bij je medewerkers van het cyberrisico en een veilige omgeving om fouten van menselijk handelen direct te melden. Hoe sneller dit gesignaleerd wordt hoe sneller je de schade kunt beperken
 • Wees alert en herken phishing mails
 • Maak regelmatig back-ups
 • Zorg voor een noodplan. Welke actie moet ondernomen worden bij een (vermoedelijk) cyberincident of datalek. Tijd is in deze heel belangrijk. Des te sneller er maatregelen getroffen worden des te minder is de schade

En als laatste Stap 4: Verzekeren

Welke schade kan ontstaan bij jou na een cyberaanval?

Het voorkomen van een cyberincident met het nemen van de juiste preventieve maatregelen is het  belangrijkste. Voorkomen is beter dan genezen! Helaas 100% cyberveiligheid bestaat niet.

Het voordeel voor jou van een cyberverzekering is dat je direct in contact staat met een team van cyberspecialisten. Zij staan voor jou klaar op het moment dat er een (mogelijk) cyberincident plaatsvindt. Daarnaast ondersteunt de verzekeraar je bij het vooraf scannen van de risico’s. Tevens adviseert hij/zij welke preventieve maatregelen je kunt nemen. En helpt bij het regelen van een schadevergoeding bij de financiële gevolgen. Dat is dus zorgeloos digitaal ondernemen.

Wat is de impact bij een cyberincident voor jouw en je bedrijf op gebied van:

 • Omzetverlies / bedrijfsschade
 • Zowel reputatieschade als herstelschade
 • Aansprakelijkheidsstelling
 • en de kosten van het inhuren van cyberspecialisten
 • Verlies van klanten
 • Verlies van of beschadiging aan data
 • en als laatste Afpersing en boetes?

In het nieuws is cybercrime aan de orde van de dag. We horen steeds vaker dat er bedrijven zijn gehackt. Dus, Kom in actie en zorg dat jij zoveel mogelijk zorgeloos digitaal kunt ondernemen.

Heb je hier hulp bij nodig, neem snel contact met mij op info@eefverzekert.nl of op www.eefverzekert.nl via het contactformulier.

Eef van Wijngaarde is gespecialiseerd in bedrijfsverzekeringen voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Met haar uitgebreide kennis op het gebied van risicobeheer en verzekeren helpt ze je om de risico’s voor jouw bedrijf in kaart te brengen. Je kunt rekenen op een persoonlijk advies, afgestemd op jouw situatie. Zekerheid is een woord dat eigenlijk niet bestaat voor ondernemers.

Toch is dat wat zij jou biedt: zekerheid dat de risico’s die je loopt beheersbaar zijn. Zeker weten dat je niet méér risico loopt dan je zelf kunt dragen? Neem contact met haar op, ze helpt je graag bij het zorgeloos digitaal kunnen ondernemen.


Seats2meet Brabant vindt het fijn artikelen van gastbloggers een podium te geven, want wij zijn nu eenmaal geen standaard vergaderlocatie. Bezoek jij ook regelmatig een van onze locaties en heb je een artikel te delen of een online training? Let us know!

Zin in wat tips over vergaderen en ondernemerschap?

En uiteraard zijn nog heeeeeel veel meer leuke artikelen te lezen. Die vind je op de sites van onze 2 andere locaties

 • Tilburgse blogs, waarbij de focus voornamelijk ligt op artikelen rond het organiseren van evenementen
 • Den Bosche blogs, gaan over coaching, werkgeluk en trainingen.

Groet,
Helma Schellen, marketing S2M Brabant
(en ja, connecten is fijn)

Blijf op de hoogte

Adresgegevens

Seats2meet Strijp-S
Apparatenfabriek
Torenallee 24
5617 BD Eindhoven
040 780 5039
info@s2mstrijps.nl

Bedrijfsgegevens

Rek: NL93TRIO0198077505
KvK: 66381045
BTW: nr: NL856524.694.B.01