S2M Den Bosch station
S2M Tilburg LocHal
Nieuwsbrief

Veelgestelde vragen

Contact

Hoe je een geweldige presentatie kunt geven

Deze keer met gastblogger: Mark Robinson, auteur van Speak Inspire Empower.

Opleidingen en trainingen bij Seats2meet: een terugkeren item – De presentatie.

Wat maakt een geweldige presentatie? Waarom zijn zoveel zakelijke presentaties zo ontzettend saai? En hoe zorg je ervoor dat je volgende presentatie duidelijk, boeiend en overtuigend is? Tegen de tijd dat je dit korte artikel hebt gelezen zijn jouw presentatievaardigheden al ver vooruit op die van je collega’s – als je wat je leert ook in praktijk brengt.

Introverte IT man als spreker?

Waarschijnlijk ben ik de laatste persoon van wie je zou verwachten dat hij een artikel over spreken in het openbaar zou schrijven, laat staan ​​een heel boek: ik ben een introverte IT-man wiens eerste presentatie op school een totale ramp was. Voor mijn hele klas bracht ik twee nerveuze minuten lijkwit en trillend van de zenuwen door, terwijl ik sprak over het door mij gekozen onderwerp: het Lockheed Blackbird-vliegtuig.

Ik haatte elk moment van die presentatie en dacht dat ik nooit in het openbaar zou kunnen spreken.

Toen gebeurde er iets dat mijn leven volledig veranderde.

Ik deed mee aan de workshop Verbaal Meesterschap van Remco Claassen. Daar realiseerde ik me dat spreken in het openbaar een vaardigheid is die iedereen kan leren. Er zijn een paar simpele technieken die, als je ze in de praktijk toepast, je in staat stellen toespraken te houden waarin mensen aan elk woord hangen.

En niet alleen toespraken: veel van deze technieken werken ook voor geschreven artikelen en zelfs boeken. Ik heb er een paar gebruikt in dit artikel – heb je ze gezien?

Nadat ik deze technieken had geleerd, heb ik ze jarenlang beoefend.

Tegelijkertijd zag ik mijn collega’s worstelen met hun presentaties en vaak hun toevlucht nemen tot het voorlezen van PowerPoint-dia’s aan hun publiek. Ja, zelfs echt slimme managers en ingenieurs die ik met trots mijn collega’s noem, lezen hardop voor aan hun al even slimme publiek.

Het is zoals op de basisschool van mijn dochter: daar hebben ze ook een “voorleesfeest”!

Ik wilde laten zien hoe absurd deze praktijk is – dat er echt een betere manier is. Maar hoe?

Op een dag had ik een idee: ik gaf een beroemde lezing uit de 20e eeuw, in PowerPoint-formaat. Toen ik dit voor het eerst bij ASML deed, bleek het zo’n hit dat ik hetzelfde later bij TEDxEindhoven heb neergezet.

En nu, na vier jaar lang honderden mensen met alle achtergronden te hebben getraind in spreken in het openbaar, heb ik al mijn technieken bij elkaar gezet in mijn boek: Speak Inspire Empower: How To Give Persuasive Presentations To Boost Your Confidence And Career.

Wat waren nu die twee technieken die ik je beloofde?

Heb je ze gezien? Ik gebruik één ervan drie keer in deze paragraaf – is dat een duidelijke aanwijzing?

De eerste techniek is vragen stellen. Vraagtekens hebben de vorm van een haakje, wat heel toepasselijk is, omdat ze in de hersenen van je luisteraars (of lezers) haken en daarmee de aandacht op jou vestigen!

Probeer de volgende keer dat je voor een groep staat eens om vragen te stellen en te beantwoorden in je presentatie.

Er zijn drie soorten vragen die je kunt gebruiken – bekijk mijn TEDx-talk, “How to present to keep your audience’s attention”, om ze allemaal te zien.

Dus wat is de tweede techniek? (Zie wat ik daar heb gedaan?)

De tweede techniek begon al in de tweede alinea. Het is er een waar iedereen van houdt, maar die presentatoren maar al te vaak negeren. Maar als je hem gebruikt worden je presentaties gedenkwaardiger en aangenamer voor je luisteraars. Ik heb het over verhalen vertellen. Mensen houden van verhalen.

Vraag het aan elke ouder met jonge kinderen! Nogmaals, als je wilt weten hoe je ze kunt integreren, bekijk dan mijn TEDx-talk.

Dit zijn slechts twee onderwerpen. Maar hoe zit het met het starten van je presentatie? Of het beëindigen? Hoe structureer je je presentatie goed? Hoe zit het met lichaamstaal? Hoe ga je om met zenuwen? En hoe kun je een overtuigende lezing houden?

Bestel vandaag nog mijn boek voor deze tips en nog veel meer!

Mark Robinson geeft al meer dan 20 jaar presentaties als onderdeel van zijn werk als softwareconsultant. Hoewel hij naar eigen zeggen geen natuurlijke presentator is, heeft hij goed leren presenteren van uitstekende presentatoren als Remco Claassen en zijn eigen vrouw en collega trainer Annelies. Hij is de auteur van Speak Inspire Empower.


Seats2meet Brabant vindt het fijn artikelen van gastbloggers een podium te geven, want wij zijn nu eenmaal geen standaard vergaderlocatie. Bezoek jij ook regelmatig een van onze locaties en heb je een artikel te delen of een online training? Let us know!


Zin in wat tips over vergaderen en ondernemerschap?

En nog heeeeeel veel meer leuke artikelen én evenementen Die vind je op de sites van onze 2 andere locaties

Groet,
Helma Schellen, marketing S2M Brabant
(en ja, connecten is fijn)