De Magie van ASML en zijn benadering van AI in de halfgeleiderindustrie.

Blog datum: 14 september 2023

ASML is een gast die we zeer regelmatig over de vloer mogen verwelkomen op onze vestiging Seats2meet Eindhoven Strijp-S. Magische dingen gebeuren binnen ASML. We duiken in dit blog graag dieper in ASML’s benadering van kunstmatige intelligentie (AI) en innovatie binnen de halfgeleiderindustrie. Naast het begrijpen waarom ASML geen AI in hun productieproces integreert, kijken we ook naar waarom innovatie zo cruciaal voor hen is en hoe ze in 2022 grootschalig investeerden in research en development.

Complexiteit van het productieproces

Een van de redenen waarom ASML op dit moment geen AI in hun productieproces heeft geïntegreerd, is de immense complexiteit van hun geavanceerde lithografische machines. Deze complexiteit vereist uiterste precisie en betrouwbaarheid om te zorgen voor de productie van perfecte halfgeleiders. Het toevoegen van AI kan leiden tot nog grotere complexiteit en mogelijk risico’s voor de productkwaliteit. De ontwikkeling van AI is vandaag de dag simpelweg nog niet ver genoeg om hier volledig op te kunnen vertrouwen.

Innovatie is essentieel binnen ASML

ASML is een bedrijf dat innovatie hoog in het vaandel heeft staan. Ze begrijpen dat voortdurende innovatie essentieel is om te blijven concurreren in de snel evoluerende halfgeleiderindustrie. Daarom blijven ze zich inzetten voor het ontwikkelen en leveren van toonaangevende technologieën die de industrie vooruit helpen.

ASML’s investeringen in R&D in 2022

Een indrukwekkend bewijs van ASML’s toewijding aan innovatie is de enorme investering van 4.4 biljoen die ze in 2022 hebben gedaan in research en development (R&D). Deze substantiële investering stelt ASML in staat om nieuwe doorbraken te realiseren, geavanceerde technologieën te ontwikkelen en de prestaties van hun producten verder te verbeteren.

Hoewel ASML momenteel geen AI in hun productieproces heeft geïntegreerd, maken ze wel gebruik van AI-technologieën in de producten die ze leveren. Dit omvat patroonherkenning, optimalisatie van belichting en focus, procesmonitoring en gegevensanalyse. Deze toepassingen dragen bij aan een efficiëntere en kwalitatief hoogwaardige halfgeleiderfabricage.

In deze post hebben we de redenen achter ASML’s huidige benadering van AI verkend, hun focus op innovatie benadrukt en onthuld hoe substantiële investeringen in R&D zorgen voor een veelbelovende toekomst op de chipmarkt.

Ben je nieuwsgierig waar ASML zich zoal mee bezig houdt? Lees dan vooral hun nieuwsberichten: https://www.asml.com/en/news/stories


Wil je meer tips en informatieve artikelen over vergaderen, flexwerken of ondernemen? Deze vind je op de blogs van onze locatie in Tilburg.